A katona éveink .

E birodalom vidám ,s bohém hím egyedeit a nyolcvanas évek lefolyása során az a megtiszteltetés is utól érte ,hogy kipróbálhatták milyen érzés angyalbőrbe bújni . Személy szerint engem 1985 augusztusában ért utol,és 1987 februárjáig tartott .Ki így ,s ki úgy emlékszik vissza a katona életre, de szerintem végülis mindenkiben a szép emlékek kerekednek felül ,s jó szívvel emlékeznek az angyalbőrben töltött évekre . Viszont a kiképzés ,és a szolgálat során több bölcs ,s ezáltal szórakoztató tiszt ,és tiszthelyettesel találhatuk szemben magunkat . Kapva ezen az alkalmon megidézvén állítok emléket Bölcs Őrmester minden tudásának .

Mielőtt azonban e nehezen emészthető fejezetbe belevágunk hallgassunk meg egy ide illő slágert. Mégpedig az, 1990.-es és 1991.-es éveben a televízióban vetített, Angyalbőrben című Magyar filmsorozat főcím dalát. E slágert a Moho Sapiens együttes szolgáltatja, szerzője jóvoltából ki nem más, mint : Vinnay Péter. 
No kérem annak idején így lett a fiúból, férfi .
Bevonulásunkat követőn a kiképzésünk során azonnal aktiválta magát Bölcs Őrmester elvtárs is. Próbált velünk mindig szívatva keménykedni, de tudatta velünk azt is ,hogy bármikor, bármilyen ügyben számíthatunk rá. Csak forduljunk hozzá bizalommal ha valamit nem tudnánk késedelem nélkül bátran kérjünk tőle felvilágosítást. Tegyük ezt úgy hogy mindig nézzünk rá, így az, 1988.-as évben kiadott Exotic együttes albumon a Holdfénytáncon lévő sláger jön, s címe Nézz rám tizedes. Szerző: Vilmányi Gábor.
Katona : Őrmester elvtárs! Mondja már meg nekem mi az, hogy átesik a repülőgép?
Bölcs Őrmester : Mindent tudni akaró kopaszkám, az akkor van amikor a repülőgép nem tudja eldönteni, hogy folytassa a repülést, vagy zuhanjon. Viszont később mégis a zuhanás mellett dönt!
Katona : Őrmester elvtárs ! Miért van a helikopter az a kicsi rotor?
Bölcs Őrmester : Kopaszkám azt ugye tudja, hogy a kíváncsi az hamar megöregszik? Na de lássa, hogy kivel van dolga megmondom. A helikopter nagy rotorja a gép törzsét emeli a farkán lévő kicsi, pedig csak a farkát. E célra törő válasz után valószínű elkullogott a katona. Így az, 1985.-ös évben az R-Go együttes által kiadott album a. Szeretlek is + Nem is -ről, következik a Ballag a katona című sláger. Szerzők : Szikora Róbert, Szikora Zsusza, Holló József, Kozma Tibor, Környei Attila. 
Katona : Őrmester elvtárs ! Megtudná nekem azt mondani, hogy miért húzza a repülőgép maga után azt a csíkot ?
Bölcs Őrmester : Hát magát kopasz az anyja nem tanította meg semmire? Na most majd én pótólom magának, hát azért kopaszkám, mert tolni nem tudja.
Katona : Őrmester elvtárs ! Kúrva nagy baj van, mert a Jó Istennek sem akar beindulni az aggregátor !! Mondja meg gyorsan mit tegyünk ?
Bölcs Őrmester : Ne töketlenkedjenek már nekem itt annyit azonnal húzzák be, vagy tolják be, mert nyakunkon van a harckészültség!

Katona : Őrmester elvtárs ! Meg mondaná nekem azt, hogy milyen is a külső égésű motor ?
Bölcs Őrmester : Mi van kopasz maga diplomázni is akar ? Az biztos, hogy nem olyan mint a belső égésű, mert a belső az négy ütemű a külső pedig csak két ütemű.  Alázatos csöndben jegyezném meg, hogy az, 1983.-as év március 23.án Bob Marley kiadta, Confrontation című albumát, min a következő sláger is található, történetesen a, Buffalo Soldier .Szerzői : Bob Marley, King Sporty .
Részünk volt az akkori rendszer fényezésére rendszeresített politikai oktatásban is. Egy ilyen alkalmával Bölcs Őrmester e kép ad ki egy parancsot. Katona lélekszakadva rohanjon a csapat könyvtárba, és kérje ki a, VI. Lenin kötetet, minek eszméje alapján tartom meg a politikai oktatást !

Katona : Őrmester elvtárs ! Meg tudná nekem mondani, mi is az a plátói szerelem? 
Bölcs Őrmester : Minek néz maga engem kopasz, hát persze hogy megtudom mondani magának. Amikor a szerelmes pár testi érintkezés nélkül gondolatban dugnak!  Ahogyan Hofi Géza mondotta : Ez azért már valami ! Mi ? S rögtön érkezik az, 1985.-ös évben kiadott Katona Klári albumról a, Bravó Pepitáról ,az Ólomkatona című sláger. Szerzői : Sztevanovity Dusán , Presser Gábor.
Kancellárom ! Most picit átvéve Bölcs Őrmestertől az eszmefuttatását én adnék néked egy bölcs tanácsot. Történjék is bármi, akár az ég a földdel összeszakadna is, és egy katonai offenzíva alkalmával mégis csak fogságba kell esned mindenképp arra törekedj, hogy csakis egy olyan elit alakulat által történjék kiknek a tagjai a gyöngédebb nemet képviselik. Szemléltetés okán következik a, 2007.-es évben kiadott Rashni album a, Baboushka – ról a cím adó sláger. Szerzők : Marcel Wild, Pascal De Sapio .
No azért mi sem voltunk éppenséggel angyalok egymással szemben, hisz ha kiszimatoltunk valami anyám asszony katonája féle legényt gyötörni kezdtük ám, de rendesen .Nos megszokott módon ez már természetes, hogy ide is van néhány történetem. Dicső bevonulásunk követőn volt közöttünk egy tizenkilenc éves kis suttyó legényke, kinek ekkorra már volt egy otthon lévő várandós felesége. Rögvest rá is talált arra a tizennyolc éves sorstársára, ki ifjonti feleségét hagyta magára falujában. Szinte minden este a takaródó után órákon át sírva azon sopánkodtak, hogy mit is csinálhatnak otthon az asszonyaik. Súlyosan zavaró magatartásukból elegünk lévén e képen förmedünk rájuk: Kuss legyen már hadd pihenjünk, és ne aggódjatok már itt annyit, higgyétek el cimbikéim nem hagyják azt, az otthoni haverjaitok, hogy üresen maradva szeleljen a lyuk, betömik azt rendesen! Mondjuk nem volt a legjobb ötlet, hisz kicsiny lelkükben még nagyobb aggodalmat sikerült elszabadítani. Az érkező sláger pediglen az, 1990.-es évben, az R-Go együttes hozta napvilágra, s címe : Mire gondolsz katona. Szerző : Szikora Róbert.
Néhány hónap elteltével szabadon garázdálkodva a laktanya területén váratlan ütemben toppanok a körletünk mosdójába. Az elém tárulkozó látványtól földbe gyökerezett a lában. Büszke kis bajtársam sírva borotválkozik a tükör előtt. Miután nehéz küzdelmek arán múlik sokkos állapotom, s levegőhöz jutva megtudok szólalni : Egyem is meg a lelkecskédet kicsi cimbim ne legyél már ennyire elkeseredve, bár nem vagyok leányka de szerintem nem vagy te olyannyira csúnya, hogy ríva keljen borotválkoznod!  Folyó könnyei tengerében lelkének bánatosan keserű csalódott érzésével válaszol: Ne legyél már ilyen undok szemét velem a múltét végére nem kaptam eltávot, és nem tudtam haza menni anyuhoz. S remélem ezen a hétvégén már haza mehetek mert már nagyon hiányzik. Persze ártatlan közben járásunk okán csak nem kapott eltávot a hétvégére. Tanulság gondold meg hol mondod el a bánatod. Az, 1987.-es év folyamán a Bikini együttes kiadta, Mond el, című albumát s ezentúl még a következő slágert is szerepeltették rajta, A nehéz a dolga, elnevezésűt. Szerzői : Nagy Feró, Németh Alajos .
Körletünk kantinjába fedeztük fel következő áldozatunk, kinek orcájára kiülő aggodalmát és az ezt kísérő zokogására lettünk figyelmesek. Féltő aggodalommal kérdeztük meg mi is a probléma tárgya. Mire ő: Ha tudnátok ti azt, hogy születésem óta kísér a szerencsétlenség, s nekem így soha semmi nem jött még össze. Azt is tudom ahogyan most bevonultam balszerencsémre ki fog törni a háború, és én ott meghalok ! Mire én : Ezt most értsük úgy, hogy az a kapitalista, imperialista nyugati horda akkora kockázati tényezőt lát benned, hogy kénytelenek megelőző csapást mérni kicsiny hazánkra ? Szerintem pedig fingjuk sincs arról. hogy te a világon lennél, de ha mégis csak tévednék, akkor se szarjál be a túlélési esélyed ötven, ötven százalék. Tehát vagy túléled, vagy bele pusztulsz, de a lényeg hogy mindig legyen nálad kellő számú kistesó (lőszer)mert ez feltétlenül szükséges ebbe a buliba ! Nos támogatásként, avagy vigaszként érkezik az, 1982.-es évben született sláger a, In The Army Now című Rob Bolland és Ferdi Bolland jóvoltából. E slágert azután a Status Quo formáció a slágerrel azonos címet viselő albumán is megjelentette. 
Sajnos itt és most önmagam meghazudtolva be kell vallanom súlyosan tévedtem, mikor azt állítottam, hogy a “buliba” elegendő dolog a megfelelő létszámú kistesó. Bizton állíthatom sajnos kell még oda más is, s az nem is akármi. A most érkező sláger az, 1979.-es év március 14.-én bemutatott Német – Amerikai filmből a, Hair címűből érkezik. A film a vele azonos címet viselő musical alapján készült, minek szerzői : Írója : James Rado , és Gerome Ragni , s a zenéjét szerezte : Galt MacDermot . És az idézendő sláger címe, Let The Sunshine In .
Maci : Itt és most beóhajtod fejezni a megkezdett gondolat meneted,vagy netán nyitva hagyod?
Nem is tudom Kancellárom, szerintem ezt majdan az idő fogja megoldani. De hiszen ismersz, így tudhatod hogy megírva befejeztem, így a beavatottak számára elérhető lesz. A nyilvánosságot e képen pillanatnyilag kizárva ez itt és most csak ennyi !  S, hogy lásd Kancellárom nem vagyok én, oly szőrös szívű, mint ahogyan te azt hiszed ráadásként megtoldom még e rovatot nemrég megfogalmazódott gondolataimmal, és természetesen egy ide illő slágerrel.  “Értelmetlen veszteségeket okozva, és szerezve miközben hisszük avagy diktatórikusan belénk nevelik mi vagyunk a jók, és jót cselekszünk, ha értelmetlen pusztítások árán harcolnunk kell egy néppel kik a szemünkben a rosszak. Holott lehet valójában ők a jók, és mi cselekszünk rosszat. Ki is dönthetné el ezt valójában nem igazán tudom, de itt most szigorún elutasítok minden felsőbb hatalmat, így Istent. Hiszen tétlenül kiküszöbölve bármi féle beavatkozást, szemlélődik sőt lehet részese a kialakult helyzetnek. Nagyobb valószínűségűnek tartom a háttérben megbúvó emberi tudatlan gyarlóságot, és a hozzá párhuzamosan kapcsolható, sekélyes gazdasági haszonszerző érdekeket, mik kiválhatják a háborús helyzetet.” S érkezik az, 1991 -ben kiadott Rod Stewart kislemez cím adó slágere a, Rhythm Of My Heart. Szerzők, John Capek, Marc Jordan.  Kiadó, Warner Bros. Records.